TRĂIASCĂ PATRIA LIMBII ROMÂNE !
TRĂIASCĂ PATRIA LIMBII ROMÂNE !
„ A vorbi despre limba in care gândești, a gândi - gândire nu se poate face decât numai într-o limbă - în cazul nostru a vorbi despre limba română este ca o zi de sărbătoare. Frumusețea lucrurilor concrete nu poate fi decât exprimată în limba română. Pentru mine iarba se numește iarbă, pentru mine arborele se numește arbore, malul se numește mal, iar norul se numește nor. Ce patrie minunată este această limbă! Ce nuanță aparte, îmi dau seama că ea o are! Această observație, această relevație am avut-o abia atunci, când am învățat o altă limbă.” (Nichita Stănescu)
Asociația Identitate Culturală Contemporană ( AICC ) și platforma digitală haisalut. ro au organizat concurs de eseuri cu tema ,, România din biblioteca mea ”, Ediția a II 12 februarie 2021 , la care au participat cei mai talentați elevi din diaspora și din comunitățile istorice din țările aflate în vecinătatea României. Scopul acestui concurs este de a consolida importanța limbii române ca fundament al identității culturale românești .
Printre participanții la acest prestigios concurs internațional se află și elevii din clasa a 8-a de la ȘM Oprișeni Carolina Gluhaniuc , care a prezentat eseul ,, O frumoasă poveste , dragostea de carte” și Ilie Plantus cu eseul ,, Cu drag și dor de România”.
Dulce și fermecată este știința de carte în limba maternă . Să-i îndemnăm pe elevi să pășească cutezători înainte în studierea limbii materne , căci limba română are viitor. Și numai noi suntem responsabili de prosperarea și înflorirea ei . Anume noi , profesorii le altoim deprinderi și priceperi în arta comunicării , a dragostei față de cultura și istoria neamului românesc.
E îmbucurător faptul că elevii noștri sunt pasionați de valorile artistice. Deși creația este un atribut al tuturor vârstelor , totuși s - a dovedit mereu că temeliile ei trainice se pun la vârsta copilăriei și că fără această bază nu sunt posibile marile izbânzi de mai târziu.
Ana A. Stelimah
profesoară la ȘM Oprișeni