21 - februarie Ziua Internațională a Limbii Materne.
Este o sărbătoare ținută anual la 21 februarie în întreaga lume, cu scopul de a promova diversitatea lingvistică și culturală, precum și multilingvismul.
A fost anunțată de UNESCO pentru prima oară la 17 noiembrie 1999 și a fost recunoscută de Adunarea Generală a Națiunilor Unite.
În această zi oamenii amintesc unul altuia cât este de important să - ți păstrezi limba maternă. Deoarece limba este compara spirituală a poporului . Nu este doar un mijloc de comunicare , dar ceea ce trăiește în inimile noastre și formează conștiința națională .
,, De - a pururi sfântă și frumoasă
Să dăinuiască limba noastră ..."
Sub acest îndemn înălțător și patriotic au sărbătorit elevii școlii noastre Ziua Limbii Materne .
,, Conversând trăim într - o societate , gândind noi rămânem singuri , " spunea Ortega Casset .
Pentru amândouă ne folosim de o limbă . Nici conversația , nici procesul de gândire nu pot avea loc în afara ei. Însă , dacă putem conversa în mai multe limbi , gândim , de obicei , în una singură , în aceea în care ne - am născut , cea maternă.
Limba română are o istorie străveche , la crearea și dezvoltarea ei contribuind sute de generații , începând cu autorul anonim al ,, Mioriței " și terminând cu scriitorii contemporani .
,, Plec zilnic să - mi câștig pâinea cea de toate zile în minele de aur ale graiului meu , " nota mult regretatul Gr. Vieru .
Elevii au ajuns la concluzia că limba maternă trebuie cinstită , elogiată , cântată , prețuită nu numai într - o singură zi , dar în fiecare clipă , cunoscându - i istoria , vorbind - o corect și expresiv.
Să trăiască frumoasa limbă românească !