,, O călătorie de vis prin Țara Fagilor lui Dumitru Covalciuc."
CU DOR ȘI DRAG DE DUMITRU COVALCIUC ...
În prima zi a lui Cireșar , din inițiativa domnului director Nicolae Bodnariuc , la școala noastră s-a desfășurat Festivalul de Recitare Artistică
,, O călătorie de vis prin Țara Fagilor lui Dumitru Covalciuc."
Sub îndrumarea doamnei organizatoare Elena Petrovici , a pedagogului organizator , Lilia Rusu , a doamnei bibliotecare Roza Maria Pagon a profesoarelor de limba și literatura română , a doamnelor Ana Stelimah , Maria Tomniuc elevii scolii noastre au prezentat proiectul ,,Dumitru Covalciuc - mesager al Țării Fagilor."
Au recitat din creația poetică , texte folclorice și poezii dedicate lui D. Covalciuc.
Cu o suită de cântece și dansuri populare românești s-a prezentat cu brio în fața spectatorilor Ansamblul Etnofolcloric
,,Tălăncuța" ( conducător artistic doamna Veronica Velicico).
Ne - au onorat cu prezența distinșii oaspeți Vasile Bâcu , președintele Societății pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina ,,M. Eminescu", redactor - șef la ziarul ,, Gazeta de Herța", poet , epigramist, editor. Un destoinic fiu al comunei noastre Oprișeni.
Nicolae Sapcă , redactor - șef al ziarului ,, Monitorul bucovinean", poet .
Ne - am deschis larg brațele și
i-am primit cu drag pe elevii din mândra localitate Iordănești , membrii Ansamblului ,, Valea Siretului" care au prezentat cântece culese de D. Covalciuc din satul Iordănești și puse pe melodii bucovinene. ( conducător doamna Zoia Lutic).
Eleva Mirela Marcu de la liceul din satul Suceveni a recitat cu mult har poetic , sublimul poem ,, Rugă pentru mama" de D. Covalciuc ( profesoară Marinela Sucevan ).
Deasemenea au fost prezenți și elevii de la liceul din Dimca , Tatiana Michitiuc , Ionela Postevca , Natalia Amarița ( profesoară doamna Alina Mihailic ).
Iar din străvechea urbe cernăuțeană , liceul românesc ,, Alexandrul cel Bun" elevii Adriana Senic , Vasile Greniuc , Evelina Crețu care au recitat din creația poetică și din proza lui D. Covalciuc ( profesoară doamna Ancuța Bâcu).
Pridvorul școlii , în preajma bustului lui D. Covalciuc a fost locul ideal pentru prezentarea măiestriei artistice a tinerilor bucovineni , implicați în această activitate de suflet.
Spectacolul de astăzi ne - a încântat vizual și ne - a încercat emoțional prin imaginea copiilor , de vârste diferite , îmbrăcați în costume populare , a căror inimă bate în unison întru frumos și sublim.
Pentru toți cei prezenți a fost o mare bucurie să vadă tineri din mai multe localități care promovează limba , cultura și tradițiile populare.
La finele Sărbătorii , domnul director Nicolae Bodnariuc a înmânat Diplome la toți participanții.
Cel ce nu cunoaște trecutul , nu trăiește prezentul și n-are viitor. Mulțumită acestui trecut , al oamenilor de atunci am reușit să păstrăm limba și cultura românească.
Prin Spectacolul de astăzi a fost prezentată măiestria artistică , dragostea pentru limba română , sentimentul de pietate față de Marii Oameni ai neamului nostru.