Ciprian Porumbescu- înaintaș de seamă a muzicii românești
Anul 2023care se încheie a fost și anul Ciprian Porumbescu:s-au împlinit 170 de ani de la nașterea ilustrului compozitor si140 de ani de la trecerea lui în nemurire. In afara de aceasta s-au împlinit și 200 de ani de la nastera tatălui său,scriitorului și slujitorului Iraclie Porumbescu,numit și "Creanga a Bucovinei".Acest preot a fost numit unul dintre clericii patrioți ai Bucovinei,avea multa dragoste pentru frumos,zăbavă cu cartea,dar mai ales iubea Biserica neamului său.Autorul nemuritoarei "Balade" a fost omagiat la Romania,precum și la Cernauti-orasul tinereții sale.
Profesorii și elevii scolii noastre au participat la conferința pe tema:"Ciprian Porumbescu -inaintas de seamă al muzicii romanesti'.
Elevii au pregătit comunicări despre viața și activitatea celebrului compozitor bucovinean și a tatălui său Iraclie Porumbescu.Au vizionat filmul biografic"Ciprian Porumbescu" in regia și scenariul lui GheorgheVitanidis,producție a Studioului de cinematografie Bucu-
resti ce prezintă ultimii doisprezece ani din scurta viața a compozitorului.Povestea urmărește dragostea pentru Berts, anii de studiu la Facultatea de Teologie de la Cernăuți unde Ciprian Porumbescu (Vlad Rădescu) ,sifostii săi colegi fondează "Arboroasa")-prima societate academică dinBicovina. Compozitor,violonist,teolog și mare preot,Ciprian Porumbescu rămâne în istoria muzicii românești pentru muzicalitatea aparte lucrarolor sale ce au ca teme folclorul autentic romanesc, precum și tematici patriotice.
A inceput studiul muzicii la Suceava si Cernauti.Dupa ce a învățat în capitala Bucovinei,orasul Cernauti,a studiat la Viena, unde a frecventat cursurile unui alt bucovineanEusebie Mandicevschi.Se întoarce din nou la Cernauti pentru a învăța teologia ortodoxă.A iubit nespus de mult Bucovina si Cernautul. A fost unul dintre cei mai faimoși compozitori pe vremea sa.De la el ne-a rămas peste 250 de compoziții muzicale,printre care cinci liturghii,peste o sută de compoziții laice pentru cor,pian,vioară și flaut.Printre cele mai populare lucrări sunt:"Balada pentu vioară și orchestră",opereta"Crai nou".
Vioară i-a fost lui Porumbescu glasul inimii și sufletului său și prin cântul ei el și-a revărsat dragostea lui nețărmurită pentru neamul românesc.